1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Alle Barchos italienske olivenoljer fra 2011 er av topp kvalitet

PDF Print E-mail

Luigi Tega, Umbria
Som i tidligere år var det Luigi Tega som først produserte og sendte av gårde sine Novello olivenoljer, Lirys Monocultivar og Colle del Eremita Gran Cru. I september ble det rapportert om langvarig tørke i Umbria. Det gir vanskelige forhold og kan resultere i stramme, bitre olivenoljer med redusert frukt. Det gir seg fort utslag i olivenoljer som er så kraftige som disse. Et par uker før innhøstingen kom det etterlengtede regnet og trærne rakk å trekke vannet opp til olivenfruktene. Resultatet ble strålende og Luigi Tega har laget to fantastiske, intenst grønne olivenoljer som dufter av nyslått gress, artisjokk, grønne tomater og urter. Begge er som vanlig kraftige (Colle del Eremita litt kraftigere enn Lirys), med lang ettersmak. Og begge understreker Luigi Tegas posisjon blant de aller beste produsentene i verden: Se Flos Olei 2012, hvor Molino Il Fattore nå er 1 av 16 produsenter med 97 av 100 poeng.

Ravidà, Sicilia
I oktober besøkte vi Ravidà, hvor vi deltok i innhøsting og produksjon av sesongens olivenolje. Der lærte vi bl.a. at olje fra de 3 oliventypene som inngår i Ravidà Premium og Ravidà Organic, Cerasuola, Biancolilla og Nocellara, ikke smaker like bra hver for seg. Det er blandingen som gjør disse olivenoljene så fantastiske.

Natalia Ravidà venter litt med tappingen for å runde av olivenoljene litt. Det gir dem en rundhet som er vel tilpasset det sicilianske kjøkken med mye sjømat. Høstens olivenoljer er litt mildere enn fjorårets. Duften er åpen, med flotte nyanser av nyslått gress og urter.

 

 

Seggiano, Toscana
Også i Val d’Orcia i det sørlige Toscana ble det rapportert om tørke fra midt på sommeren. Men i motsetning til i Umbria, uteble regnet og alle trodde kvaliteten skulle lide. Etter innhøstingen viste imidlertid resultatet at produsenter oppe i dalen, med kjøligere klima, produserte svært gode olivenoljer. Det gjorde også David Harrison som driver Seggiano, med sin Olivastra Seggianese. Intens grønnfarge og nyslått gress går igjen også her, sammen med artisjokk, grønne tomater og urter.  Middels kraftig med en del bitterhet nå, men vil runde seg av mot den smør- og kremaktige smaken som er karakteristisk for Olivastra Seggianese.

Frantoio Franci, Toscana
Giorgio Franci er alltid den siste som sender sine olivenoljer før jul. Og spenningen var stor: Greide han nok en gang å trylle frem topp olivenoljer? Eller ville de være merket av det tørre klimaet nederst i Val d’Orcia? Vi lar vår tilbakemelding til Giorgio beskrive hva som kom på pallene. Den finnes også på Franci sine hjemmesider:

”Two weeks ago we received the Olivastra Seggianese, Villa Magra and Villa Magra Grand Cru. After the reports of a dry fall and a difficult production, we were worried the quality might be a little lower than usual. However, our expectations were brought to shame. We just love them. Giorgio, tu sei un mago! The Olivastra Seggianese smells and tastes of green apples. Wonderful! We think it is fantastic in this "soft" version.  And the Villa Magra Grand Cru has reached a point of perfect harmony. Not quite as bitter and peppery as the Villa Magra, but more complex, richer and longer after taste, perfect equilibrio! This year it is like the best of wines and I think it is the best olive oil I have ever tasted. Thank you for the inspiration! The Villa Magra may have been better in other vintages, but we still think it is very good.” Villa Magra har nok en gang fått prisen som verdens beste kraftige olivenolje på flere oliventyper, se Flos Olei 2012.