1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Tekniske parametre

PDF Print E-mail

 

  • Syre: Måler urenheter i olivenoljen. Slike urenheter kan komme fra innsekter, jord, skader i olivenfruktenes skall, med mer. Kravet til Extra Virgin er 0,8%, mens en topp olivenolje gjerne har mindre enn 0,4%.
  • Peroxider: Angir hvor høy kvalitet oljen har, i forhold til harskhet. Jo lavere peroxid-nivå, desto høyere kvalitet. En verdi på 20 markerer grensen for matvarer og en topp Extra Virgin bør ha et peroxid-nivå på under 10.
  • Polyphenoler: Fungerer omtrent på samme måte som Omega3, dvs de demper kolesterol og holder årevegger myke. I tillegg virker de som antioksidanter. Det er ingen krav til polyphenol-nivå etter EUs regelverk, men de fleste olivenoljer som er laget på tidlig høstede, grønne olivener, har et relativt høyt innhold. Varierer fra område til område.
  • Spektral UV-analyse (K232, K270, Delta K): Angir nivå for oksidasjon og skiller kaldpresset olje fra olje som er varmebehandlet. Sistnevnte har høye verdier. Normale verdier for en god Extra Virgin ligger i størrelsesorden:  
    • K232: Lavere enn 2,5
    • K270: Lavere enn 0,22
    • Delta K: Lavere enn 0,01
  • Cere Totali: Indikerer om oljen har vært varmebehandlet. Kravet til Extra Virgin er en verdi lavere enn 250, mens for eksempel "Olio di Sansa", som er produsert ved å varme opp olivenrestene etter produksjon av kaldpresset olje, har verdier godt over dette.