1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Frantoio Franci høster stadig nye priser (9.4.2013)

Villa Magra har startet året med å vinne to prestisjefylte priser

18.03: På 2nd Italian Olive Oil Day i Japan toppet Villa Magra avstemmingen i konkurranse med olivenoljer fra hele verden og vant den nyopprettede prisen Japanese Olive Oil Prize.   
Frantoio Franci har vært i det japanske markedet siden 2000.  Prisen er innstiftet i år av Det italienske handelskammer i Japan, sammen med den lokale Olive Oil Taster Association.

21.03: Villa Magra vinner den internasjonale prisen Sol d’Oro for kraftige olivenoljer. Konkurransen ble gjennomført på Veona-messen Sol&Agrifood som går parallelt med vinmessen Vinitaly i Verona. Mer enn 200 olivenoljer fra 10 land deltok i konkurransen.

Ny nettbutikk med Barchos varer (29.11.2012)

Barcho har inngått samarbeid med Gourmeten.no som nå selger Barchos varer via nettet.

Her er link til Gourmeten.no

 

Castelas ny topp-produsent i Barchos utvalg (15.03.2012)

Vi har lenge savnet Frankrike som olivenoljeproduserende i vårt utvalg. Etter noen halvhjertede forsøk for 3-4 år siden er tiden endelig kommet og vi kan presentere Moulin Castelas.
Ekteparet Catherine og Jean Benoit Hugues store lidenskap er olivenproduksjon. Deres kariere som "oliverons" skjøt fart da de i 1996 kjøpte en olivengård i Vallée des Beaux de Provence, av mange regnet som det beste området for olivendyrking i Frankrike. I dag er eiendommen på 45 hektar med 12.000 oliventrær, de fleste over 100 år gamle. I tillegg kjøpes det mer enn dobbelt så mye oliven fra andre dyrkere i området. Olivenoljene høster årlig mange priser og regnes som det beste Frankrike kan tilby. I olivenoljeårboken Flos Olei 2012, med 625 av verdens beste produsenter, gis de som eneste franske produsent 96 av 100 poeng og er dermed i selskap med verdens beste produsenter.

Olivenoljene baserer seg på blandinger av de lokale oliventypene Aglandau, Grossane, Salonenque og Verdale. Våre valg har i første omgang fallt på den milde Fruité Vert og den lokale spesialiteten Fruité Noir. Fruité Vert er basert på alle 4 oliventypene og egner seg utmerket til salater, varme retter med pasta, fisk og grønnsaker og på fransk geitost. Fruité Noir er laget på svarte oliven og nedklassifisert til Virgin fordi produsenten fermenterer de svarte olivenene mer enn 24 timer før pressing. En spesialitet fra området, slik oljene ble laget i gamle dager. Den egner seg utmerket i salater med hvitløk, i hjemmelaget majones, på sopp eller i potetmos. Klikk på bildet av dem og les mer om disse fantastiske olivenoljene.

Alle Barchos italienske olivenoljer fra 2011 er av topp kvalitet

Luigi Tega, Umbria
Som i tidligere år var det Luigi Tega som først produserte og sendte av gårde sine Novello olivenoljer, Lirys Monocultivar og Colle del Eremita Gran Cru. I september ble det rapportert om langvarig tørke i Umbria. Det gir vanskelige forhold og kan resultere i stramme, bitre olivenoljer med redusert frukt. Det gir seg fort utslag i olivenoljer som er så kraftige som disse. Et par uker før innhøstingen kom det etterlengtede regnet og trærne rakk å trekke vannet opp til olivenfruktene. Resultatet ble strålende og Luigi Tega har laget to fantastiske, intenst grønne olivenoljer som dufter av nyslått gress, artisjokk, grønne tomater og urter. Begge er som vanlig kraftige (Colle del Eremita litt kraftigere enn Lirys), med lang ettersmak. Og begge understreker Luigi Tegas posisjon blant de aller beste produsentene i verden: Se Flos Olei 2012, hvor Molino Il Fattore nå er 1 av 16 produsenter med 97 av 100 poeng.

Ravidà, Sicilia
I oktober besøkte vi Ravidà, hvor vi deltok i innhøsting og produksjon av sesongens olivenolje. Der lærte vi bl.a. at olje fra de 3 oliventypene som inngår i Ravidà Premium og Ravidà Organic, Cerasuola, Biancolilla og Nocellara, ikke smaker like bra hver for seg. Det er blandingen som gjør disse olivenoljene så fantastiske.

Natalia Ravidà venter litt med tappingen for å runde av olivenoljene litt. Det gir dem en rundhet som er vel tilpasset det sicilianske kjøkken med mye sjømat. Høstens olivenoljer er litt mildere enn fjorårets. Duften er åpen, med flotte nyanser av nyslått gress og urter.

 

 

Seggiano, Toscana
Også i Val d’Orcia i det sørlige Toscana ble det rapportert om tørke fra midt på sommeren. Men i motsetning til i Umbria, uteble regnet og alle trodde kvaliteten skulle lide. Etter innhøstingen viste imidlertid resultatet at produsenter oppe i dalen, med kjøligere klima, produserte svært gode olivenoljer. Det gjorde også David Harrison som driver Seggiano, med sin Olivastra Seggianese. Intens grønnfarge og nyslått gress går igjen også her, sammen med artisjokk, grønne tomater og urter.  Middels kraftig med en del bitterhet nå, men vil runde seg av mot den smør- og kremaktige smaken som er karakteristisk for Olivastra Seggianese.

Frantoio Franci, Toscana
Giorgio Franci er alltid den siste som sender sine olivenoljer før jul. Og spenningen var stor: Greide han nok en gang å trylle frem topp olivenoljer? Eller ville de være merket av det tørre klimaet nederst i Val d’Orcia? Vi lar vår tilbakemelding til Giorgio beskrive hva som kom på pallene. Den finnes også på Franci sine hjemmesider:

”Two weeks ago we received the Olivastra Seggianese, Villa Magra and Villa Magra Grand Cru. After the reports of a dry fall and a difficult production, we were worried the quality might be a little lower than usual. However, our expectations were brought to shame. We just love them. Giorgio, tu sei un mago! The Olivastra Seggianese smells and tastes of green apples. Wonderful! We think it is fantastic in this "soft" version.  And the Villa Magra Grand Cru has reached a point of perfect harmony. Not quite as bitter and peppery as the Villa Magra, but more complex, richer and longer after taste, perfect equilibrio! This year it is like the best of wines and I think it is the best olive oil I have ever tasted. Thank you for the inspiration! The Villa Magra may have been better in other vintages, but we still think it is very good.” Villa Magra har nok en gang fått prisen som verdens beste kraftige olivenolje på flere oliventyper, se Flos Olei 2012.

Vinlegenden Miguel Torres besøkte Ekebergrestauranten (22.07.2011)

Miguel Torres

02. mai besøkte vinlegenden Miguel Torres Ekebergrestauranten, hvor han holdt en spennende vinsmaking. Hele 13 ulike viner fikk de over 90 fremmøtte smake. I forkant presenterte Barcho også olivenoljene og vineddikene fra Torres. Vinbar.no var til stede, her er hva de skriver:

"Men Torres har ikke nøyd seg med bare med vin, for i 1999 kjøpte Torres-familien den store eiendommen Los Desterrados med flere hundre år gamle oliventrær. Denne eiendommen ligger i Lleida i Les Garrigues, som er et område i Cataluñia - kjent for sine fine olivenoljer. Fra disse olivenlundene produseres det Extra Virgin olivenoljer og vineddikk under merkenavnet Torre Real. Det produseres også olivenolje fra Jaen som ligger i Andalucia. Disse oljene er å få kjøpt bla hos matvare kjedene Centra, Meny og hos delikatessebutikken Gutta på Haugen (St. Hanshaugen - Oslo.) Olivenoljene er laget av håndplukkede oliven, som etter at de er plukket blir øyeblikkelig brakt til fremstilling. Slik forsikrer man at råvarene er i perfekt stand for ekstraksjon. Smakene er velbalanserte og mildt sagt nydelige. Og utrolig nok er prisen relativt rimelig til tross for sin høye kvalitet."

Se hvilke viner som ble smakt og resten av artikkelen her: http://vinbar.no/arkiv/arkiv_d​rikke/vinhuset_torres/